Varför miljövänlig


Varför ska vi vara miljövänliga?

   För att jordens resurser inte räcker till.  Vi måste förstå allvaret hur mycket sjuk jorden är just nu och vad det innebär för oss som bor på denna planet jorden är ett faktum. Det är vi människor som förstör den, och inte bara jorden utan vi förstör även för oss själva.  Vill vi ha rent vatten och friska djur? Med grönska och växter.

Lite fakta:

   I augusti i år har hela mänskligheten gjort av med hela årets ekologiska budget, enligt Världsnaturfonden. Alltså på mindre än 8 månader har vi slösat jordens resurser istället för 1 helt år. Vi lever alltså på kredit.

 I en larmrapport, Living Planet Report från WWF, räknar man att konsumtionen av världens naturresurser ligger 20% högre än vad naturen tål. Om allt fortsätter som det gör nu riskerar  levnadsstandarden att haverera. Det finns 11,4 miljarder hektar produktivt land och vatten i världen, vilket motsvarar 1,9 hektar per person här på jorden. Men vi förbrukar ca 2,3 hektar per person, (det ekologiska fotavtrycket). Beroende på var man bor i världen så är de ekologiska fotavtrycken olika, tex en asiat eller afrikan förbrukar 1,4 hektar, en västeurope använder 5,0 hektar och en nordamerikan hela 9,0 hektar per person. Och om det fortsätter så här kommer människan att konsumera mellan 180-220% av jordens biologiska bärkraft. Och man förstår att det bådar inget gott för jorden.


Vad beror det på?

Till mitten av 1970 talet levde människorna inom planetens gränser, men efter det har trycket på jordens resurser ökat. på grund av fördubblade koldioixutsläpp, ökat materiell konsumtion och växande befolkning är några av orsakerna.


För det första bor vi på planeten jorden och vi är en del av skapelsen och det är vårt ansvar mot skapelsen att ta hand om den. Vårt slöseri med dess resurser kommer att slå hårt tillbaka mot oss människor, kanske mycket fortare än man tror.

Våra behov kommer inte i första hand när vi tar hand om den planet vi bor på. Jorden är mycket sjuk och vi måste hjälpas åt för att inte förvärra jordens tillstånd. Vårt behov av materialism får konsekvenser för miljön och påminner oss att vi har en farlig livsstil. Överkonsumtion av kläder, livsmedel, tekniska apparater och annat som orsakar dessa utsläpp. Gud gav oss ett ANSVAR här på jorden att ta hand om det som givit oss, jorden är alltså allas ansvar. Det är vår skyldighet. Gud gav oss INTE ett uppdrag att förstöra hans skapelse.

Det spelar roll hur vi människor lever och gör för miljön, men det handlar även vilka beslut politikerna gör för den.

Man behöver inte bli fanatisk att följa allt till punkt och pricka, utan man kan börja med några steg i taget, för att göra jorden ren och frisk igen.


1 Mosebok 1:1-3:

I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker och en gudsvind svepte fram över vattnet. Gud sade: 'Ljus, bli till!' Och ljuset blev till.

Gud skapade jorden och han såg att allting var gott. Om man läser hela kapitlet så ser man att "Gud säger att: låt oss göra människan till vår avbild, till att vara oss lika, och må de råda över fiskarna i havet,över fåglarna under himmelen och över boskapsdjuren och över hela jorden och över alla kräldjur som rör sig på jorden." Vi har ett förvaltaruppdrag från Gud att vårda hans skapelse. Om man läser vidare så åt människan av den förbjudna frukten. Det kan förstås som människans lust att utnyttja Guds skapelse för egen del utan att tänka på konsekvenserna. Gud har också gett oss fri vilja hur vi ska leva, på gott och ont.


Matteusevangeliet 19:20-21

Då sade den unge mannen: 'Allt detta har jag hållit. Vad är det som fattas?' Jesus svarade: 'Om du vill bli fullkomlig, så gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.'

Den orättvisa fördelningen är den avgörande boven i miljödramat. Där är Jesus entydig - i alla fall till den som kommer och frågar honom. Om fler rika och smårika och lagom rika och egentligen inte så fattiga skulle ställa sig frågan: Hur mycket av det jag har är egentligen mitt och hur mycket reserv kan jag egentligen tillåta mig?, så skulle vår miljö på alla sätt bli mycket bättre.