Miljöpåverkan

Maten

   Köttindustrin är den största enskilda bidragande faktorn för hela världens koldioxidutsläpp. Det är mer än alla bilar, båtar, flyg och tåg tillsammans. De senaste 20 åren har vi ökat vår köttkonsumtion med 40 % till 85 kg kött/person och år. Och det blir ganska mycket miljöförstöring. Så det bästa vi kan göra för att minska våra koldioxidutsläpp är att äta mycket mindre kött, eller inget alls.

Att producera all animaliska produkter kräver mycket mer resurser än att producera vegetabilier. Det används mer mark, vatten, och mer energi och det påverkar klimatet mycket mer.

Om man ser till listan här så ser man hur mycket kött förstör miljön.

1 kg Nötkött = 15-25  kg koldioxid

1 kg kyckling = ca 2-4 kg koldioxid

1 kg griskött = 4,3-5,0 kg koldioxid

1 kg quorn= 2-7 kg koldioxid

1 kg ägg = 1,6 kg koldioxid

1 kg fisk= 1,5-4,5 kg koldioxid

1 liter mjölk= 1 kg koldioxid

1 kg bär, grönsaker, potatis= 0,2 kg koldioxid

1 kg Torkade bönor= 0,7 kg koldioxid varav soja 1 kg koldioxid

spannmål och baljväxter ca 0,5 kg / tillagad produkt


Köttdiet kräver större arealer mark än en vegetarisk diet, vilket i slutändan ger mindre mat än vad jorden egentligen kan producera. Ekologiska, certifierade och Fairtrade-produkter är bäst för miljö, djur och de samhällen som påverkas av produktionen.



   Om man läser Daniels bok kapitel 1 i Bibeln så levde bland andra Daniel på grödor istället för kungens mat och de befann sig vackrare att skåda och ha bättre hull än de som åt av kungens mat. Köttet gav Gud oss först senare. Eftersom Gud är framåtseende, visste han om redan i tidens begynnelse att köttet skulle missbrukas, att det skulle bli ett av miljöförstöringens största bovar. Ändå gav han oss det som föda. Men jag tror själv att kött bara skulle ätas som tillbehör, inte som maträtt. Det är vi människor som har missbrukat Guds gåvor till oss.

Gud gav oss också redan från början av sin skapelse fröbäranda örter och frukt och han såg att det var gott. 1 Mos 1:11-12.



                            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kläder

   Kläder och textil har stor miljöpåverkan. Den största miljöpåverkan sker vid produktionen, men även användningsfasen med regelbundna tvättar påverkar miljön. Under hela produktens livscykel, från råvaruuttag, produktion och transporter till att den till slut tas om hand, påverkar miljön. Klimatet förändras och kemikalier sprids i ekosystemen.

Allt vi konsumerar påverkar vår miljö. Resurserna på jorden håller på att ta slut på grund av vår ökande konsumtion och själva flödet av material som det innebär har en enorm miljöpåverkan. För många är konsumtion och shopping ett stort fritidsnöje. Det handlar inte om vad vi behöver, utan shoppingen har blivit ett missbruk. Man shoppar för att dämpa ångest och må bra, men lyckan är kortvarig och behovet av nya prylar ökar snabbt.

   Det går åt 7000 liter vatten för att producera en t-shirt. Det går också åt 1,5-7 kg kemikalier för att tillverka 1 kg tyg (en vanlig t-shirt väger mellan 160-250g.) Kemikalierna orsakar problem i produktionsländerna, både för hälsa och miljö. De innebär också att vi som köper kläderna ständigt utsätts för olika kemikalier i vår vardag, och att de sprids i naturen.

   Att producera 1 kg textil ger ett utsläpp  på 15 kg växthusgaser. Resterna kan förgifta fisk och andra djur i haven.

Bomullsodlingarna kräver till exempel enorma mängder vatten i länder där vatten redan är en bristvara för människor.

Även andra textilråvaror påverkar miljön negativt. Polyester, som är den vanligaste fibern som används i textilproduktion, innehåller olja - en ändlig resurs på jorden.
 När polyesterfiber framställs används ämnen som kan ge cancer. Det är giftiga ämnen som hamnar i våra vattendrag, som utrotar hela arter av växter och djur.

 Vi är till exempel vana vid att köpa jeans som redan som nya ska se mer eller mindre använda ut. För att bleka och slita jeanstyget enligt modet är det vanligt med så kallad sandblästring, som är det billigaste och snabbaste sättet. Metoden kan ge arbetarna stendammslunga, en obotlig och ofta dödlig lungsjukdom.

Vi måste även ta hänsyn de problem som vår konsumtion orsakar i andra länder. Den största delen av världens befolkning lever i fattigdom och för att även de ska få en acceptabel levnadsstandard så behöver vi i de rika länderna konsumera mindre.

Global Organic Textile Standard, GOTS, som finns för att vi ska vara säkra på att plagget är tillverkat av ekologiska naturfiber. Den garanterar också bra arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter följs.

                           ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Städ, tvätt och hygien

Många städprodukter innehåller mycket kemikalier, som tär på miljön. Men det finns kemikalier överallt och behövs också för att vi ska kunna leva. Och vi kan inte heller få bort alla kemikalier. Men vi kan minska ner på dem där vi kan. Kemikalieproduktionen har ökat från 10 miljoner ton till 400 miljoner ton per år under 50 år. Kemikalier finns även i maten vi äter.

Det är skillnader mellan olika kemikalier, en del andas vi in (tex rengöringsmedel), en del  får vi direktkontakt via huden (kosmetik).

Fosfor ska du se upp med, inte bra för miljön.   

                                      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                           


Färdmedel

Bil/buss

Utsläpp av hälsovådliga och miljöpåverkande avgaser via avgasröret

Globalt: Utsläpp av metan och koldioxid (CO2) förändar atmosfären kring jorden. Vi får en förstärkt s.k. växthuseffekt, något som långsamt förändrar klimatet på jorden

buss i tätort släpper ut nästan hälften av koldioxid än personbil i tätort

buss på landsväg släpper ut nästan lika mycket som tåg och tunnelbana

personbil på landsväg släpper ut lite mindre än personbil i tätort.

Flyg

har störst påverkan på klimatet

flyg nästan 2,5 gånger mer utsläpp än personbil i tätort


Tåg/tunnelbana

Tåg och tunnelbana släpper ut minst


Tåg, buss och tunnelbana är det mest miljövänliga alternativen

Eftersom vi använder bilen betydligt mer än alla andra trafikslag, så släpper vägtrafiken totalt ut mycket mer klimatgaser än andra trafikslag. Ersätt så många bilresor som möjligt med miljövänligare alternativ.